sf S
.
sf Ø
.
Oversigtsfoto sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250620
Sted- og lokalitetsnummer
180310-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. Forsænket, hullet top. Ujævne sider. Bevokset med gran. I plantage. Matr.nr. 2, Gunderup, 14e, Lind, 1b og 1d, Skjærbækgårde: Høj i skel til matr.nr. 1b, Rind Præstegård.

Undersøgelseshistorie

1895
Grøftegravning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Tavlund høje". Stor sænkning med 2 mindre lave huller i top. En digevold går op på sydlig højmidte fra vest medførende en rende langs med voldens nordside. En bred sti fører op på højen fra øst. tilgroet hul i NØ-siden. Højens sider inkl. sti og top er nedslidt, og bar på grund af færdsel. Gammel grusgrav indtil 3 m fra NV højfod. Bevokset med egetræer. I plantage. ** Seværdighedsforklaring ** Nedslidt stiger i området. Bevoksning: 1991: Løvtræer
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links