set fra V
.
set fra SV
.
set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
250619
Sted- og lokalitetsnummer
180310-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/8 1932, Geod. Inst. hele højen. Høj, ca. 3 x 30 m. "Taulundhøj". Hullet og ujævn overflade. Vestligst på højen et forfaldent træstativ på cementblokke, (Geod. Inst). Bevokset med lyng og egepur. I udkanten af plantage. Matr.nr. 14cg, Lind: Høj i skel til matr.nr. 17c, Lind.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Tavlund Høje", tophul ca. 3 x 4 m., op til 1 m. dybt, ujævn overflade med flere større huller og sænkninger, alt tilgroet, på vestlig højside 3 cementblokke med jernbeslag (GI) og en cementfod til flagstang (GI?), bevokset med blåbærris, lidt løvkrat og egetræer, i udkant af plantage, ved højfod i vest er henlagt gl. tønder, blikplader, en stabel mursten, gl. vinduer m.m. affald i krat lige op til et areal mel. have, høj og plantage, der er beplantet med graner (5-7 år gl.) med hjørne 6 m. fra NV-lige højfod, en gl. tilgroet mindre grusgrav går indtil ca. 5 m. fra sydlig højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Stier forbi. Bevoksning: 1991: Løvkrat og Løvtræer
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links