Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
120411
Sted- og lokalitetsnummer
110311-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen kunne ikke identificeres med sikkerhed. På det angivne sted sås en ældre rydning med store, gamle træstubbe, spredte, mindre kvasbunker og 2-3 m. høje, selvsåede bjergfyr. Terrænet var let kuperet, med et ret markant fald mod N. Der sås flere, mindre forhøjninger, hvoraf ingen var tilstrækkelig distinkte til at være en høj. Det skal dog understreges, at bevoksning m.m. forstyrrede overblikket. Der var intet, som tydede på, at en høj var fjernet, men den kan måske være udjævnet ved træplantningen. Intet foto.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyIkke fundet, se også nyberejsningstekst.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links