Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
120413
Sted- og lokalitetsnummer
110311-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 14 m. Overfladen ujævn. En klit op mod østsiden. Bevokset med lyng og bjergfyr i hede.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Firkantet hul i top, 2,8 x 3 m., indtil 1 m. dybt, orienteret NØ/SV. Fra det S-lige hjørne fører en smal rende ud af højen. I det N-lige hjørne stikker en større sten frem. Lysgrå, stærkt sandet højfyld med en del flintafslag sås i hullets sider. Bunden var græsgroet og hullet er antagelig af ældre dato. Højens overflade var ret ujævn og i Ø lå en smal, langstrakt klit op til højen. Bevokset med gamle bjergfyr i tilgroet hede. Ingen fotos. Ikke trykt på nye 4 cm.-kort. Pos. overført fra gl. 4 cm.-kort, der stemmer med iagttagelserne på stedet, samt med mb. (27 skr. Ø for 12). Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stor firsidet nedgravning i toppen, som omtalt i nyberejsningsteksten.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links