Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240441
Sted- og lokalitetsnummer
180808-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 11 m. Lyngklædt i hede. I toppen en flad, udjævnet sænkning. I NØ-siden er gravet et 2,6 m bredt, 2,5 m dybt indhak. Højoverfladen lidt ujævn.

Undersøgelseshistorie

1903
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (af "Trehøje"-gruppen). Sænkning i top, tilgroet. Tilgroet indhak i NØ-siden, ca. 2,6 m bredt, 2,5 m ind i højen, op til 0,75 m dybt. Den vestlige højside er afbrændt som en del af en større samt flere mindre flader NV for "Trehøje". Bevokset med lyng og revling, den svedne højside med små nye lyng- og tyttebærplanter, i hede. ** Seværdighedsforklaring ** Del af Trehøje-rækken. Bevoksning: 1991: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links