Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240442
Sted- og lokalitetsnummer
180808-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,1 x 13 m. Den ØSØ-lige halvdel overpløjet i brandbælte, den VNV-lige lyngklædt i hede. Den ikke overpløjede del er, bortset fra ubetydelige ujævnheder fuldstændig velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1903
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (af "Trehøje"-gruppen). Ujævn top med mindre sænkning. Gammel rende henover Ø-siden (gammelt plovspor ?). Bevokset med revling, lyng og en enkelt løvbusk. I hede. Ved nordlig højfod et lille delvist tilgroet hul, ca. 1 x 0,5 m, 0,5 m dybt. Ditto huller mellem 2404:42 ,41/40. Nord og øst for højen ligger indenfor dennes 100 m-zone gamle tilgroede mindre grusgravnings- huller, i øst indtil 3 m fra høj fod. ** Seværdighedsforklaring ** Del af "Tre-høje"-rækken. Bevoksning: 1991: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links