Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240443
Sted- og lokalitetsnummer
180808-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/5 1892, Det danske Hedeselskab. Høj på bakketop, 3,8 x 30 m. Lyngklædt i hede. I toppen krater (2,74 m bredt, 1,50 m dybt). I V-foden findes en lille indgravning og i NØ-foden en lidt større (1 m br. 3 m ind i højen). I ØSØ og SSØ strækker ret dybt nedskårne stier sig op over højsiderne. Hist og her på højsiderne mindre huller og uregelmæssigheder. Iøvrigt velbevaret og anselig. Hører til gruppen "Trehøje".

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Trehøje". Flad grusbelagt top (restaureret).Trætrins-sti og bred nøgen sti opad østsiden, to tilgroede stier og en trætrins-sti opad nordsiden, sti opad NV-siden, 4 tilgroede afgravninger af NØ-NV-fod. Sydlig højfod ender ved høj brink ned til større vej med sti nedover. Bevokset med lyng og græs. I hede ved rasteplads. Gamle, tilgroede grustagningshuller ind til 10 m NV for højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppe i hede, med rasteplads. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links