Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240438
Sted- og lokalitetsnummer
180808-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/5 1892, Det danske hedeselskab. Høj, 1,7 x 13 m. Lyngklædt i hede. i toppen en uregelmæssig nedgravning som ikke er særlig stor. I den fra denne opkastede jord ses en del hånd- til hovedstore sten. Ø-halvdelen er noget ujævn og på to steder forstyrret af rævegange. Højen iøvrigt velbevaret og smuk.

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Tilgroet lille uregelmæssigt hul i top med dyregrav. Tilgroet dyregrav/nedgravning i NØ. Højside tilgroet. Dyregrav med afgravning omkring i østlig højside. Sti op på høj fra syd har dannet nøgne til dels græsgroede afsatser i sydlig højtop og -side. Bevokset med lyng og lidt græs, i hede. ** Seværdighedsforklaring ** Sti fra rasteplads til højen. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museumpå et af naturstyrelsens fredede hedearealer. skøn udsigt, skøn beliggenhed.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links