Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221329
Sted- og lokalitetsnummer
140302-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Tinghøj". 1,05 x 14. Toppen let indsunket og siderne noget ujævne. Tæt beplantet med bøg. I have. På toppen er rejst en 1,5 m høj tresidet sten. Stenen er ikke om- fattet af fredningen. Efter stednummerfortegnelsen i 14.03.02 sb. 20, men ligger nu fysisk i 15.05.03 p.gr.a. sogneskelsændring.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille høi i skoven, bevoxet med naaletræer. Det lader sig vist ikke sikkert afgjøre, om det er en gravhøi eller ikke. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTvivlsom, næppe oldtid.
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tinghøj". Længden i retn. N-S. Højden fra NNØ (minimum). Toppen noget affladiget og ujævn, tilsyneladende tidligere noget afgravet. Tæt ved SV-fod et ca. 1,5 x 1,5 m. stort og ca. 0,5 m. dybt hul af ældre dato. På toppen en ca. 1,5 m. høj, tresidet sten, tilført ligesom en ret stor sten beliggende ved NØ-kvadrantens fod. Umiddelbart vest for højfoden starter en ca. 10 m. dyb vejgennemskæring med stejl hældning. Højen er tinglyst på privatgrund (dog ikke sten). Bevoksning: 1982: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj. "Tinghøj", 1,05 x 14 m. Toppen let indsunket og siderne noget ujævne. Tæt beplantet med bøg. I have. På toppen er rejst en 1,5 m høj tresidet sten. Stenen er ikke omfattet af fredningen.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bøgetræer. Højen er græsklædt.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen har et sparsomt græsdække. Bøgene er fjernet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links