Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221330
Sted- og lokalitetsnummer
140302-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,90 x 11 m. Noget udflydende konturer, i øvrigt velformet. Bevokset med enkelte bøge samt åbent bøgekrat. I skovbælte. Efter stednummerfortegnelse i 14.03.02, sb. 26, men ligger nu fysisk i 15.05.03 p.gr.a. sogneskelsændring.

Undersøgelseshistorie

1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ligger i udstykningsområde. Toppen noget affladiget. Sydsiden kraftigt afskåret ved vej- og fortovsanlæg men stabiliseret med store sten, der danner en ca. 0,5 m. høj mur. En sti fører hen over højen fra NØ-SV. Bredden må tages med forbehold p.g.a. ovennævnte afskæring. Højden er minimumshøjden målt fra NØ. Senere tilføjelse: Dispensation til indgreb i højen ved anlæg af vej foreligger ikke. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj. 0,90 x 11 m. Noget udflydende konturer, iøvrigt velformet. Bevokset med enkelte bøge samt åbent bøgekrat. I skovbælte.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden sti. Højen er bevokset med bøgetræer. Beliggende i grønt område i bebyggelse.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links