Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221328
Sted- og lokalitetsnummer
140302-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. "Lille Tinghøj". 1,8 x 16 m. To huller i sydsiden. Siderne i øvrigt ujævne med stejle og affladede partier. Træer i skov. Efter stednummerfortegnelsen i 14.03.02, sb. 25, ligger nu fysisk i 15.05.03 p.gr.a. sogneskelsændring.

Undersøgelseshistorie

1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Lille Tinghøj". Toppen affladiget og noget ujævn med indtil 20 cm. dybe småhuller. Siderne temmelig ujævne med flere skår og huller fordelt som følger: 2 stk. i sydside med 0,5 m.'s mellemrum, ca. 1,5 x 2,0 m. lange, smallest mod toppen og ca. 0,5 m. dybe, en ca. 1 x 2 m. lang hulning, ca. 0,5 m. dyb ned ad NV-kvad., en stihulning mod N-NØ. Nordsiden temmelig stejl og afgravet. Vegetationen er misligeholdt og området fyldt med nedstyrtede grene. En del brombærvækst på kanterne. Tilføjelser: 2 grenhytter, en i NØ-kvad., en ved fod af SØ-kvad. Højen ligger indesluttet på en tillægsgrund i udstykningsområde. Ejeroplysninger på berejserskema. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj. "Lille Tinghøj". 1,8 x 16 m. To huller i sydsiden. Siderne iøvrigt ujævne med stejle og affladede partier. Træer i skov.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links