Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391310
Sted- og lokalitetsnummer
080204-81
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1-1,5 m høj, ca. 10 m i diameter, skovbevokset.

Undersøgelseshistorie

1976
Museal besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1982
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 1-1,5 m høj, ca. 10 m i diameter, skovbevokset.
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj beliggende på SV-vendt skråning, derfor i SV 1,5 m høj, i NØ 0,5 m. Ingen synlige sten. På mb afsat 25-30 m for langt mod ØNØ. På selve højen og NØ for denne, indtil en afstand af 25-30 m fra højfod, er anlagt hvad der synes at være en spejderlejr af permanent karakter og bestående af (på højen:) en 2x1 m stor, 1,6 m høj hule/hytte af jordgravede og sammenbundne granrafter med halmtag, og foran denne et lidt nedgravet bålsted omsat med mursten, det hele indhegnet af et lavt hegn af rafter og grene bundet på rafter gravet (eller slået) i jorden (=højen). Umiddelbart NØ for højen ses diverse andre anlæg og konstruktioner, hvoribalndt især nævnes: - en ca 3 x 3 m stor hule/hytte af halmballer og rafter, - to bivuakker i form af lave skærme af rafter, granris og halm, begge omsat med et "gærde" af islåede grene forbundet med snor, - en jordgravet bivuak eller kælder (ca 15 m NØ for højen) med tag af halm og rafter, - flere bålsteder af mursten, - diverse raftekonstruktioner af ikke umiddelbart gennemskuelig art. 29/1-88: Traf (efter 2 forgæves, tidligere besøg) ejer hjemme. Han oplyste, at han selv var tropsfører for den trop af grønne ulveunger, der holdt til i hans skov. Han var fuldtud klar over højens eksistens og fredede status, men mente ikke, at anlægget på højen kunne skade den, eftersom rafterne ikke var gravet i men kun slået i, og tilmed kun i 20-30 cm's dybde. De øvrige spejderanlæg omkring højen fandt han ligefrem bidrog positivt til stedets ydre fremtræden. Jeg belærte ham om, at selv overfladisk irammede pæle på en høj kan beskadige sekundærgrave ubodeligt og iøvrigt var forbudt, hvilket han tog til efterretning. Han lovede inden 1/2 år at fjerne hulen på selve højen og (inden for samme frist) at ansøge fredningsnævnet om tilladelse til at bebeholde de øvrige konstruktioner omkring den. Hvorvidt vi bør udtale os imod en dispensation finder jeg er et åbent spørgsmål, i hvilket hytternes og de øvrige anlægs yderst lette konstruktion (halmballer, granrafter) og lidet permanente karakter, samt det gode formål, må vejes op imod hensynet til præcedensdannelse m.v. Gdr. er en mand omkring 60 år, vi kunne vel godt leve med en fortsat, lignende "ulveungeaktivitet" omkring højen, så længe han er tropsfører/lodsejer? Mål:1x15x15 m. Bevoksning: 1987: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links