Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
272624
Sted- og lokalitetsnummer
010505-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2726-22, 24, 23. Høj "Tornehøj" ca. 2 x 8 m. Kun en del af den søndre halvdel står tilbage. Sænkning i midten til bunds. Nøgne sider mod Ø., V. og S. Græsklædt i ager. C-højen afmeldt til RAS til 20/9-1990 ************************************* Højen er fjernet. (Udgravet v. K. Paludan Müller).

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tornehøi", stærkt afgraven, nu beplantet,Intet er fundet deri. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1887
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Tornehøj", ca. 2 x 8 m.. Kun en Del af den søndre Halvdel staar tilbage. Sænkning i Midten til Bunds. Nøgne Sider mod Ø, V og S. Græsklædt i Ager.
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFjernet, udgravet v. K. Paludan Müller.
1990
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links