Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
220944
Sted- og lokalitetsnummer
130612-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 7/1 1910. Pastor H.C.L. Larsen. Afmærkn.: MS 1935, E. Albrectsen. Høj, 17 x 3 m. I toppen uregelmæssig gravning. Vestsiden overfladisk afgravet.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er istandsat 1954. I årene 1940-45 blev den meget brugt som udkigspost af de tyske soldater, som også foretog gravninger i højen. Den er bevokset med egekrat. Ved højens V-fod går en ret befærdet vej. Højen er den sidste af 6 høje på stedet. En af dem var der gravkammer i. Omkring år 1900 blev stenene slået i stykker og brugt ved istandsættelsen af forpagterboligen ved Thorning Præstegård. Man bør være opmærksom på højen, da byudviklingen i Thorning om få år når ud til den. Den har en fin beliggenhed og er meget besøgt. M.S. kan ikke findes. ** Seværdighedsforklaring ** Da der fra højen er fin udsigt, besøges den af mange. Bevoksning: 1980: Mos, Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med store løvtræer (eg, bøg, røn mm.). Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links