Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220947
Sted- og lokalitetsnummer
130612-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Kraghøj", 20 x 3 m. Afgravet langs foden. Fra Ø er en gravning ført ind nær højtoppen, på hvilken er indrettet udsigtsplads. Beplantet. Tinglysning af tidligere C-høj: ****************************** Høj, "Kraghøj". 2,8 m høj, diameter 20 m. Stor, flad afgravning i toppen med en diameter på ca. 5 m. En delvist stensat sti fører op til toppen gennem den østlige højside. Den SØ-lige højside er delvist afgravet til højbund ind til ca. 1 m under nuværende højtop. I græsgang.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kraghøj". Gravningerne i højen blev foretaget af forrige ejer. Der blev derved funden en meget fin flintdolk og spydblad. Der har været indrettet udsigtsplads på højen med gang derop. Fra højen er en enestående udsigt mod S over Tangeådalen og ind mod Thorning Kirke. Også mod N er en fin udsigt over den store Kraghøj. Mergelleje, som dækker 5-6 tdr. land og hvorfra mergel til store dele af alheden er hentet. Virkelig et stykke kulturhistorie, som burde fredes. Den nye vej fra Ans til Karup passerer 100 m. N for. Højen burde istandsættes. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har en fin beliggenhed og der er fra den fin udsigt ind mod Thorning og Kjærsholm. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er bevokset med enkelte egetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links