Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220958
Sted- og lokalitetsnummer
130612-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 m høj, diameter 10,5 x 11 m. Største længde i N-S. Oval sænkning i top, 0,3 m dyb og 1,5 x 2,5 m stor. 1 randsten synlig i SV. Beliggende i lille nåle- og løvskov.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHøj, 1 m høj, diameter 10,5 x 11 m. Største længde i N-S. Oval sænkning i top, 0,3 m dyb og 1,5 x 2,5 m stor. 1 randsten synlig i SV. Beliggende i lille nåle- og løvskov. Afventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Randstenen mod SV er dog ikke synlig mere. Højen er bevokset med spredte træer. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. Randstenen mod SV er synlig. Højen er bevokset med birk og gran heraf flere væltede træer, der ligger ned over højen. Intet græsdække. Krat mod øst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links