Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set mod øst
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
220942
Sted- og lokalitetsnummer
130612-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Diplom Afmærkn.: MS 1936, cand.mag. Albrectsen. GI 1963 Rundhøj, "Kirkehøj", 4-4,5 m høj og 18-20 m i tværmål. Lyng- og græsklædt, i ager. I øst en 10 m lang, eftergroet brink efter tid- ligere gravning. I højsiderne, iøvrigt overfladiske, eftergroede gravninger, samt stød efter fældede grantræer.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kirkehøj". Mål: 5,0 x 20,0 x 20,0 m. Rundhøj. Den i Ø-siden værende brink efter tidligere gravninger er istandsat. Ubetydelige spor i top og sider af gammel gravning. Ingen synlige stød efter fældede graner. 100 m. S for højen er den nye omfartsvej kommen. Fra højen er der en meget fin udsigt. Højen besøges af mange mennesker hvert år, da parkeringsforholdene er gode. ** Seværdighedsforklaring ** Besøges af mange turister. Fin udsigt over Nipgård Sø og hele omegnen. Bevoksning: 1980: Mos, Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i nyberejsningsteksten. FM-sten på vestsiden. På toppen en knold af jord. På østsiden en meget stor sten ved foden - randsten? Bevokset med lidt spredte buske og træer - særligt mod øst. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, hvidtjørn, hindbærkrat, rosenbusk mm. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links