Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220946
Sted- og lokalitetsnummer
130612-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, opr. 25 x 4 m. Østre trediedel overpløjet. Over højen går et skeldige. I V står resten af højen med stejl, gran- beplantet side. Lyngklædt. Tinglysning af tidligere C-høj: ******************************* Beliggende i skel mellem 8a og 14 b Ungstrup By, Thorning: Højrest, 4 m høj, 25 m lang og 9 m bred. Højens østlige halvdel er bortgravet. I den vestlige halvdel ses enkelte gamle afgravninger. I skel i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 4,0 x 25,0 x 6,0 m. Har været en stor gravhøj. Den er idag næsten ødelagt. I Ø-siden ret stejl - fremkommen ved bortkørsel af højen samt pløjning af forrige ejer. V-siden ikke så ødelagt på den S-lige rest af højen. 2 løvtræer. Højen ligger i skel. Bevoksning: 1980: Lyng, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner mod vest. Højen er bevokset med gyvler og forskellige løvtræer. Højen ligger i skel.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links