Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220940
Sted- og lokalitetsnummer
130614-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af tidligere C-høj: (I skel mellem 2f Nipgård, Vium og 4c og 32b Vium By, Vium) ************************************************* Høj, ca. 4 m høj, 18 m lang i NØ-SV og ca. 12 m i NV-SØ. Meget forgravet med gamle afgravninger af alle højsider og højtop. Beliggende i ager i skel. Et jorddige udgår fra højen imod NØ, SV og NV.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHar været en stor høj, hvorfra der er en pragtfuld udsigt vestpå over Nipgård Sø, hvortil der er en afstand af 100 m. På højen er et lysthus eller udkigshus anbragt. Den ligger i tremandsskel og dige og alle tre har været slemme ved højen, som idag kun er en stor højrest med nogen bevoksning. C-høj. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er fuldstændig groet til i løvtræer, krat og buskads. Beliggende i skel i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links