Fortidsminde set fra vest
.
Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411921
Sted- og lokalitetsnummer
090208-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 8 m. 6 fodkredssten i SV-side. I skov.

Undersøgelseshistorie

1944
Museal besigtigelse - Langelands Museum
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj, 0,7 x 9,0 x 9,0 m., uden sikre fodkranssten synlige. Højoverfladen stenlagt. Ulovligt tilplantet med bøg. Udtyndingskvas herfra slører højens konturer. En skovvej er anlagt hen over højens N-lige del, hvorved den stenlagte højoverflade er blotlagt og fungerer som kørebane. Aftalt med greve Preben Ahlefeldt-Laurvig, at den ulovlige tilplantning vil være ryddet senest 1.5.83. Genbesigtiget 25.10.83. Den ulovlige beplantning er ikke ryddet. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er [TYPE] der ligger i [BELIGGENHED]. [BESKRIVELSE]. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj beliggende i skov

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links