Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
23105
Sted- og lokalitetsnummer
130308-68
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 7/1 1910. Pastor C. de Place. "Troldhøj", ca. 2 x 18 m. Spor af flad gravning i siden mod sydøst. Bevokset med træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Troldhøj". Toppen flad/svagt konkav, SSØ for centrum er i topfladens rand en gl. nedgravning ca. 0,4 x 4 m. Iøvrigt velbevaret men meget uoverskuelig i kvas og unge træer fældet som led i udtynding. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger dog i omgivelser, der mod S er særlig seværdige: Erosionsdalsskrænt med gl. bøge og udsigt over dalen med engbund. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov. Med rodvælter i SØ-siden (som tidligere beskrevet). Højen er helt tilgroet med små birk, graner, bøg, eg og krat ligesom området omkring højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links