Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340650
Sted- og lokalitetsnummer
190301-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kun en ubetydelig del af højen tilbage; kan frigives.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMt. No. 6. Højrest. Østsiden næsten helt bortgravet, Vestsiden mindre stærkt beskadiget. Oprindelig meget anselig. 3,50 met. høj, 25 met. i Diameter.
1898
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKun lille Rest af Vestsiden tilbage.
1952
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAfskrift af brev til N01: 600 m. Ø for Brørup kirke og ca. 80 m. N for Kolding-Esbjerg landevej findes en kæmpehøj. I foråret blev der gravet af højen, og nu er den i fare for at blive fuldstændigt ødelagt. Nederst på brevet findes to noter: Antageligt sb. 33, Brørup s., Malt h. som er en højrest, hvis østside er næsten helt bortgravet. Oprindeligt en anseelig høj, 3½x25 m. Der findes ikke andre gravhøje på den angivne lokalitet. Ved besøg d. 14/9 1952 kunne det konstateres, at der nu kun var en ubetydelig rest af højens vestside tilbage. (Sign. Th. Mathiassen).
1952
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBesigtigelse af høj på matr. nr. 6 b af Tuesbøl, Brørup s., Malt h., Ribe a., der synes at være identisk med sb. 33. Meddelse om denne høj var tilgået NM af stud. mag. Dorthe Hansen. Højen var meget stærkt afgravet og kun lidt af dens vestre del stod tilbage. Lodsejers kone oplyste, at højen i det væsentlige var bortgravet i 1937, men at der dog siden nu og da var gravet lidt af højen i forb. m. sandtagning på stedet. Højen var ikke bevaringsværdig og bør, da ønske herom blev ytret, frigives så hurtigt som muligt.
1952
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEfter besigtigelse af højresten kan meddeles at NM intet har imod en sløjfning.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,C
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links