Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
340629
Sted- og lokalitetsnummer
190302-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/8 1912. Hans M. Holst. Diplom Afmærkn.: MS (1919, oberstl. Lund) mod NV. Høj, 2,7-2,8 x 20-22 m. Velbevaret. Nogle randsten ses mod NØ. Bevokset med lyng, græs og egepur, i ager.- (Opgives at være restaureret for et par år siden).

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, lynggroet og bevokset med smaa Buske, i Ager. I Toppen et større Hul, der vistnok naar Bund. 3 met. høj, 24 met. i Diameter.
1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sidebemærkning i sognebeskrivelsen]. Senere F.M. Der er gravet af en Omstrejfer og fundet en Dolk og en Bøjlenaal efter Ejerens Udsagn.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.7 - 2.8 x 20-22 m. Velbevaret. Nogle randsten ses mod nordøst. Bevokset med lyng, græs og egepur, i ager. [[Opgives at være restaureret for et par år siden]].
1958
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links