Oversigtsbillede - højen set fra øst
.
Oversigtsbillede - højen set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30098
Sted- og lokalitetsnummer
170904-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Styvelgård, matr.nr.1c: Høj i skel til matr.nr.6 af Styvelgård. Høj, "Trillinghøj", 4 x 40 m. Rundt om østre halvdel er bort- gravet meget af højen. Mod SV en stor buet indgravning. Tæt bevokset med buske og træer. Skeldige går over højen.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 82' i Tværmaal, 12' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Tvillinghøj" 4 x 40 m. Rundt om østre Halvdel er bortgravet meget af Højen. Mod SV en stor buet Indgravning. Tæt bevokset med Buske og Træer. Skeldige går over Højen.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Trillinghøj". Høj. I SV-lig side en stor, buet indgravning til havekrog belagt med fliser og indsat stenmur i højsiden. På samme side opsat ca. 10 m. høj antennemast i højen. Højen deles i to halvdele af N/S-gående skeldige med sti-arrangement. Overfladen ujævn. I NØ-lige side et mindre indsnit i højen. Hegn skærer VØ-side. Bevokset med græs og mange buske og træer. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Have, dyrket (ager). Foto: S/H 01.08.79-SV, F 01.08.79-SV. Flyfoto S 4009-FTL-140/029.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links