Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432283
Sted- og lokalitetsnummer
070511-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 23 m. V-foden afskåret af vej. Flad top. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Jordhøi med enkelte bevarede Randstene. Toppen affladet. 75 Fod i Tværmaal, 6 Fod høi. Bevokset med Træer. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 23 m. V-Foden afskaaret af Vej. Flad Top. Træer i Skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor, monumental høj. Toppen flad og svagt fordybet. Svært deformeret efter stormfald, der har efterladt 10 tildels meget store rodvælteres rodplader med tilhørende huller i højsiderne, især mod N. Et kørespor går over højfoden i Ø. V-lige højfod lidt afgravet for anlæggelse af gammel skovvej. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk6 gamle vindfælder på høj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links