Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
281116
Sted- og lokalitetsnummer
160307-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/2 1892, gdr. sognefoged Jens Ivar Olesen. Sølvbæger. Afmærkn.: MS 1900, lieutn. Lassen. Høj, 1,25 x 10 m. Sænkning i top; S-foden lidt afgravet. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Sydvestlig tvillinghøj til 2811:15. Hul i top og udover NØ-siden, ca. 3 m langt, 2 m bredt, og 0,6 m dybt. Sydfod lettere afgravet. Alt tilgroet. M.S. i sydsiden, fælder noget (meldt til amt). Bevokset med græs, gederams og skovhindbær i overdrev. ** Seværdighedsforklaring ** Del af N-S højrække på 5 høje. Bevoksning: 1997: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er tæt dækket af brombær og gyvler. Fotos vanskelige at tage pga. tæt bevoksning omkring højen. Beliggende i udyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links