Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281112
Sted- og lokalitetsnummer
160307-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 16 x 20 m, 2,5 m høj. Nordlige fjerdedel overpløjet; Ø-fod afskåret; toppen noget affladet. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som fritekst. De sydlige 3/4 af højen står tilbage ca. 16 m bred in-s. Den resterende N 1/4 er overpløjet i et ca. 4 m bredt bælte. Højsiden mod vest fortsætter i en skrænt (evt. tidligere afgravning). En granit-MS er henlagt ved nordfoden. Må være fjernet fra en anden høj (meldt til amt). Bevokset med græs i en plantning af ædelgraner (8-10 år gamle). plus nyplantning vest for højen (i år gl.) i kant af opgivet ager. I hjørnet udenfor og opad hegnet, nord for højen er i 100 m zonen meget stor dynge samlet en marksten og et harvelignende redskab. Adskillige af stenene er nye. Meldt til amt. ** Seværdighedsforklaring ** I højområde
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt samt bevokset med krat og buskads på vestsiden. Beliggende i udyrket græsareal. Træerne omkring højen er fjernet.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumTæt busk-bevoksning på vestsiden. Resten af højen er græsklædt. Beliggende i udyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links