Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281120
Sted- og lokalitetsnummer
160307-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidl. C-høj tinglyst 1997 med flg. fredningstekst: ************************************** Højruin, 1,5 x 15 m. Centrum og sydside stærkt afgravet. Hul ind i den SØ højside. Nordsiden intakt. I ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Af Vorbjerg Høje. Centrum og sydside stærkt afgravet. Hul ind i sø-siden. Alt tilgroet nordsiden intakt på bakkeknold. Bevokset med græs i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår som den vestligste en meget flot højgruppe. Bevoksning: 1996: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Halvkredsvold. Bevaret mod nord. Gammel skade mod SØ (som beskrevet i fredningsteksten). Græsklædt. Lidt dyregrave i højen. Højen er frahegnet. Der er udlagt en fin dyrkningsfri bræmme. Del af meget seværdig højgruppe.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links