set fra SSV
.
sf SV
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250310
Sted- og lokalitetsnummer
180401-194
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj af "Vanghøje", 5 x 30 m. 7 m bred, 2,5 m dyb udgravning i top med smal udgang i øst, tilgroet. Ny afskrælning af græstørv på østfoden; ældre til- groet gravning i nordøstfoden. Lyng- og fyrreklædt i plantage. Matr.nr. 11c, Breining vestlige del: Høj i skel til matr.nr. 8b, Ølstrup østre del.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Vanghøje". Høj, i top stor udgravning, ca.1,5 m dyb og ca. 8 m på den længste led med smal udgang i Ø. (Fylden fra udgravningen må være smidt op på kanten, derfor højens spidse form set nedefra og den ekstraordinære højde). Siderne noget ujævne, flere - nu tilstoppede - rævegrave, alt gl.skader. Også denne høj er anlagt på naturlig banke, så det er vanskeligt at erkende højens faktiske udstrækning, jvf. 2503.09. Ej foto p.gr.a. bevoksning. Burde ryddes for bevoksning. Bevoksning: 1987: Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links