sf SV
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25039
Sted- og lokalitetsnummer
180417-142
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj af "Vanghøje", 3 x 19 m. Toppen overfladisk omrodet i gammel tid. Fyrre- groet i plantage. Matr.nr. 11c, Breining vestlige del: Høj i skel til matr.nr. 8b, Ølstrup østre del.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,5 x 20 x 20 m. "Vanghøje". Høj, i top lav sænkning, gl.gravninger i NNØ-siden af top og ned ad siden, hvoraf er en del gl.rævegrave. Højen ligger på en lille naturlig banke i terrænnet og syner derfor større end den nok reelt er. I mindre vildnis, der nu er under delvis soignering, vist nok af jagthensyn. Selve højen ville også vinde ved en delvis frilægning og fredning. Intet foto p.gr.a. bevoksning. Bevoksning: 1987: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links