oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302631
Sted- og lokalitetsnummer
010202-96
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,5 x 24 m. Affladet top, ellers velbevaret. Lyng- og græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den lange højderyg, der med en enkelt afbrydelse strækker sig fra Vellerup nord på henimod Vejleby, har fordum ligget en lang række af vistnok nær 20 anselige gravhøje, af hvilke nu kun de 3 [sb.nr.???] ere fuldstændigt bevarede. En af disse få ligger her på lodden. Den er 220' i omkreds ved foden, om hvilken der, som det et enkelt sted kan spores, findes en stensat kreds. Højden er efter et skøn 6-8 alen. (Forhandlinger om dens fremtidige fredning ere indledede). Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,5 x 24 m, affladet Top, ellers velbevaret. Lyng- og græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorN-fod op mod skeldige. Markvej rundt langs foden syd om højen. Bevokset med kratagtige, op til 3 m høje løvbuske og lave løvtræer på Ø-side og langs S-fod og et styke op ad S-side. Et gammelt løvtræ ved V-fod. Iøvrigt græsklædt. Monumentalt beliggende, højt på bakke. Omgivet af dyrket mark syd for skellet langs N-fod og kreaturgræsning med sø nord for skel. ** Seværdighedsforklaring ** Ganske seværdig p.gr.a. størrelsen, fremhævet af den monumentale beliggenhed. Tilgængelig via markvej, dog med adgang forbudt-skilte (Vildtbeskyttelsesområde, Dansk Jagtunion). Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links