Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271137
Sted- og lokalitetsnummer
160515-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Østbirk kommune ejer kun matr.nr. 7c. Vestbirk, matr.nr.7c : Høj i skel til matr.nr.7a af Vestbirk. Høj, 3 x 20 m. S-siden afgravet; beplantet; med udhulet sti til top; N-siden stejlt afskåret af vej; mindre hul S for top. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn græs- og lyngklædt Høj, 10' høj, 60' i Tværm. Aldeles forstyrret af Gravninger, særlig mod S. og Ø.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 20 m. S-siden afgravet, beplantet, med udhulet sti til top. Nordsiden stejlt afskåret af vej. Mindre hul S for top. Græsklædt.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: I den stejlt afskårne N-side ses flere op til 1/2 m. store sten, her går en markvej forbi. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser, anden skade. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Plantage. Foto: S/H 06.57.79-Ø, F 08.18.79-Ø.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, et enkelt stort løvtræ samt mange små ahorn der er på vej op.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links