Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271127
Sted- og lokalitetsnummer
160411-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. I den flade top et lille dybt hul; i V-foden en smal indgravning, (begge nye). Graner og græs. (Huller lovet fyldt).

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrevet. Tilføjelse: På top 2 recente huller, som synes at have noget at gøre med brædder og træaffald på toppen. Her er brædder lagt i kreds om det ene hul, det andet står firkantet som efter spadestik. Fra V fører en nedhulet sti op over højen. Affaldet bør fjernes og hullerne fyldes. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, hul i top, anden skade. Bevoksning: Buske, græs. Foto: S/H 06.59.79-SØ, F 08.20.79-SØ.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBeliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links