Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271143
Sted- og lokalitetsnummer
160515-109
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Momhøj", 3 x 14 m. Siderne i Ø, V og S nedtrampet af kreaturer, nøgne. Graner på toppen. (Ejeren lovet at hegne, næste gang der skal være løsdrift).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbegroet Høj, 12' høj, 70' i Tværm. Hele den nordre Halvdel næsten til Midten er bortkørt, saa Nordsiden er en stejl Brink. Højen bestaar mest af Jord, men der synes flere Steder at være et Stenlag, c. 2 ½' under Overfladen.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Momhøj", 3 x 14 m. Siderne i Ø. V og S nedtrampet af kreaturer, nøgne. Graner på toppen. (Ejeren lovet at hegne næste gang der skal være løsdrift).
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Momhøj". Høj. Som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Er hegnet og bevokset med træer, buske og græs, intet bart, alt tilgroet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), trafik. Foto: S/H 06.61.79-NV, F 08.22.79-NV.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med træer mod øst bl.a. røn og mirabelle. Iøvrigt græsklædt samt lidt gyvler. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links