Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271135
Sted- og lokalitetsnummer
160513-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 20 m. Ø-siden stejlt afgravet, med stejlbrink, så bredden er kun 13 m. I toppen større hul. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1889
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1889
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj med brandgrave. En af disse indeholdt armring og halsring af bronze, samt 3 stykker ringguld. [Beretning i bogform findes i NM I's beretningsarkiv, bronzealdersgrave, Aarhus amt].
1889
Museal udgravning - Moesgård Museum
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbegroet Høj, oprindelig vistnok c 11' høj, 60' i Tværm. Den østre Side er stejlt afgravet med en 8' høj Brink, saa Tværm. Ø-V kun er 40'. Et 10' br., 12'l.,3' dybt Hul i Toppen hidrører fra Kapt. Smths Gravning, (se No.70). Der fandtes efter Sigende en Spiralring af Guld.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 1/2 x 20 m. Østsiden stejlt afgravet, med stejlbrink, så Bredden kun er 13 m. I Toppen større Hul. Græs i Ager.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 06.71.79-N, F 08.32.79-N.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Tæt bevokset med løvtræer bl.a. store rønnetræer og bregner. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links