Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
141352
Sted- og lokalitetsnummer
120312-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 12 m. Flad nedgravning i toppen med udsmid mod nord. Lille gravning i sydvest. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 51-52:] 2 Høje, c. 30' i Diam 6' h, som man er i Færd med at bortgrave, i den østlige Side er omtrent Halvdelen bortført.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2 m høj og ca. 12 m i tværmål. Flad nedgravning i toppen med udsmid mod nord. Lille gravning i sydvest. Lyng i hede.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1413:52, Status: B
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøjen eksisterer ikke længere.
1986
Aflysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links