Fortidsmindet set mod vest.
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34182
Sted- og lokalitetsnummer
080113-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

På en lille, naturlig højning 600 m øst for Hverringes hovedbygning ligger i Haveskovens sydside nær vejen til Stavre en mindre gravhøj, ca. 1,75 m høj, ca. 15 m i tværmål, bevokset med bøgetræer. Sydsiden er lidt forgravet i overfladen. I østsiden ses en større sten, som kan høre til et stensat kammer.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå en lille naturlig højning 600 m øst for Hverringes hovedbygning ligger i Haveskovens sydside nær vejen til Stavre en mindre gravhøj, ca. 1,75 m høj, ca. 15 m. i tværmål bevokset med bøgetræer. Sydsiden er lidt forgravet i overfladen. I østsiden ses en større sten, som kan høre til et stensat kammer.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der står fem meget store bøge, ca. 120 år, på fortidsmindet. Det vurderes, at de er selvsåede og har indgået i mange års skovdrift.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links