Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
081236
Sted- og lokalitetsnummer
100113-122
Anlæg
Rundhøj, Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,75 x 10 m. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1962
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder1990: Højen er ikke blevet lokaliseret, og eftersøgningen er nu opgivet. Evt. ødelagt i forbindelse med spagnumudvinding, eller forkert afsat. Tinglysningen skal ophæves.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumIkke lokaliseret høj i Store Vildmose.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links