Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
271212
Sted- og lokalitetsnummer
160513-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, oprindelig 2,5 x 15 m, helt ødelagt af store huller; toppen bortgravet. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn skovbevokset Høj, 8' høj, 50' i Tværm. En 10' br., 3' dyb Sænkning i Toppen hidrører fra en Gravning, foretaget for flere Aar siden af Laur. Petersen Vest (se [sb.] Nr. 8].
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, opr. 2 ½ x 15 m, helt ødelagt af store huller. Toppen bortgravet. Træer i skov.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest i ligeså ødelagt tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Ligger i en beplantning af unge graner. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, delvis fjernelse, randbeskadigelser, beplantningsskader. Bevoksning: Træer. Omgivelser: Skov, dyrket (ager). Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med krat og et hyldetræ mod syd.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links