Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130385
Sted- og lokalitetsnummer
110110-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 10,5 x 2,2 m. Toppen flad siderne og foden rundtom af- gravet, herved er midt på siden mod SØ blottet enden af en stenkiste, noget sammenskredet. Gravens retning synes at være S (til SØ) - N (til NV). Synlig er endestenen, 1 øst- lig sidesten og en dæksten. Et par større løse sten hører nok med til kisten. Lidt nærmere foden mod S er en stor sten synlig og tæt ved en anden, sandsynligvis mindre. Mod V stø- der to sten med en (indre) flad side sammen i en et vinkel (muligvis en lille stenkiste evt. om urne).

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hele vejen rundt om en ujævn topflade, 1,7 m i diam., har siden været trampet op af kreaturer - nu stort set bevokset med mos og mod SØ med græs. Nær toppen mod NØ ses en sten, 60x55 cm. Mod SØ ses et par større sten stikke op lidt over højfoden, og lidt længere oppe, mod vest, ses i et lille hul to hovedstore sten, der kan høre til en stenpakning. I syd lidt over højfoden en stor, rød sten, 90 cm lang, samt nogle hånd- til hovedstore sten. Mod vest ses i højfoden to større og en mindre sten. Der pløjes lovlig tæt til højfoden. If. ejeren har højen set sådan ud i mange år. ** Seværdighedsforklaring ** Cf. 1303.84. Bevoksning: 1982: Mos og Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj der ligger delvist i dyrket mark, delvist i uopdyrket areal i højgruppe.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links