Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330430
Sted- og lokalitetsnummer
190505-97
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Bavnehøj", 3,4 x 21,5 m. 1,7 m dybt, cirkulært hul i top, diameter 6 m. Randen omkring højest i nord. Syd for hullet går en flad gravning ført ned ad vestsiden. Stejl gravning fra nordøst 2 m ind i højsiden. Halvdelen af sydvestsiden afskåret af grus- grav, 1 m højt brud.

Undersøgelseshistorie

1052
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Bavnehøj", 3.40 x 21.50 m. 1.70 m dybt cirkulært hul i top, diam. 6 m. Randen omkring højest i n. Syd for hullet går en flad gravning ført ned ad v-siden. Stejl graning fra nø. 2 m ind i højsiden. Halvdelen af sv-siden afskåret af grusgrav, 1 m højt brud.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBavnehøj, 3,60 m h., Diam. 21,50 m. Hele Toppen bortgravet. Højen er højest i N., hvorfra den falder af til tre Sider, indtil den bliver lavest i S. Øverst i den et Hul, 6 m i Diam., hvis Bund ligger 1,75 m under Toppen i N. En flad Afgravning fra Fod til Top i Vestsiden. Foden afskaaret og Siden afgravet i S. og Ø. Lynggroet i Ager. [sb 96-98] 96-98 kaldes af O. Nielsen Trillinghøjene. Dette Navn var ukendt. Naar han i "Historiske Efterretninger om Skadst Herred. Kbh. 1862" siger, at der i en af dem skal være fundet en Guldring, skyldes det maaske en Forveksling (jvs. [sb] 92). I en af Højene skal der for mange Aar siden være fundet en "Stenhammer".
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links