Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330531
Sted- og lokalitetsnummer
190206-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj. Ca. 20 m (Ø-V) og 16 m (N-S). Højde ca. 1-1,25 m. Siderne er stejlt afgravede, og på toppen er et fladt plateau. I midten af højen er en mindre fordybning, 2½ m i diameter og op til 0.75 m dyb.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en mellemstor Høj. Højen er fuldstændig omdannet til et kvadratisk, 1 M. højt, beplantet Plateau med stejle Sider. I Ager.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelt mistet Højkarakter.
2006
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerCa. 20 meter i diameter V-Ø og 16 meter N-S. Ca. 1-1,25 meter høj. Siderne stejlt afgravede så højen fremtræder firkantet. Toppen afgravet, fladt plateau. I midten en mindre indsænkning, 2½m i diameter og ½- 374 meter dyb. Højen er græsklædt med spredte løvtræer i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links