Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322139
Sted- og lokalitetsnummer
030610-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkiste på Overdrevsbakken bestående af 3 bæresten i hver side og een i hver ende, dannende et 2,0 m langt, og 0,4 m bredt og 0,6 m dybt kammer; 2 dæksten, hvoraf den sydøstlig- ste er forskubbet mod syd.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet Høj. Bevoksning: 1983: Græs
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenkiste på Overdrevsbakken, bestående af 3 bæresten i hver side og 1 i hver ende, dannende et et 2 m langt, 0,4 m bredt og 0,6 m dybt kammer, 2 dæksten, hvoraf det sydøstligste er forskubbet med syd. @ J. 526/52 om fredningen.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenkiste i høj, 1,4 x 11,0 x 11,0 m. I toppen af højen en 4 x 6 m. lang og 1 m. dyb sænkning. En stor flad sten, 1 x 0,5 m. og 20 cm. over overfladen, ses midt i sænkningen. De øvrige sten fra kisten kunne ikke erkendes ved genbesigtigelsen. Hele gravkammeret i den grad næsten helt fyldt op med marksten, at stenkistens heller ikke kunne erkendes. En af bunkerne var nye, jord sås mellem stenene og tydeligt traktorspor var "pløjet" ned i højen. Ejeren har lovet at fjerne stenene inden 1. oktober d.å. 07.12.1983: Skaden er udbedret, markstenene er fjernet. ** Seværdighedsforklaring ** Svært tilgængelig høj med stenkiste. Beliggende monumentalt på toppen af høj bakke. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højt beliggende med vid udsigt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links