sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280718
Sted- og lokalitetsnummer
170802-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Tegl, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 25 m. Stort tilgroet hul i top og andre tilgroede huller. Lynggroet i hedestykke med lidt fyr. (Mod vest i højen har to fra Brande ved udgravning fundet murbrokker, og ejeren ved fra sin far, at der på stedet har været en teglovn).

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.5 x 14 M. I Toppen et Krater, naaende Bund. I Siden flere Kuler. Lynggroet i Hede. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 25 m. Stort tilgroet hul i top og andre tilgroede huller. Lynggroet i hedestykke med lidt fyr. (Mod vest i højen har to fra Brande ved udgravning fundet murbrokker og ejeren ved fra sin far at der på stedet har været en teglovn).
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2 x 20 x 20 m. Tilgroet hul i top, ca. 6 x 3 m, NV-SØ med udførsel mod SØ. Højen er bevokset med græs, lidt lyng, gamle grantræer og løvkrat. Beliggende i lille nåleskov ud mod græsgang i N. Dette græs har spredt sig ca.2-3 m opad nordlige højside. Der køres/pløjes ikke over højfoden, men denne har i nord et mindre indhak, som er tilgroet med græsgangsgræs. Sammen med 2807,19,20. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj, 2-2,5 x 16-18 m. Plyndret.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links