Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
10042
Sted- og lokalitetsnummer
110201-6
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1.8 x 13, reglmæssigt formet. På toppen e "pyntedysse" bestående af en ca. 1.5 x 1.5 m stor flad sten hvilende på 3 mindre sten. FRITEXT FOR FREDNR = 1004-2 ********************************************* Matr.nr. : 1. (Fyrets grund), intet matr.nr. Ældre beskrivelse: Høj, ca. 2 m høj, kegledannet. På toppen 3 opstablinger af sten og en svær, flad sten, ca. 1,5 m bred, 0,5 m tyk. Stenene skal bære overført fra den sløjfede høj, sb. 7. (Området besat af værnemagten, højen ikke beset). Sløjfet af værnemagten, dog endnu små forhøjninger, der kan dække grave. Ikke skrevet fredningsdeklarationer.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, regelmæssigt formet. På toppen en "pyntedysse" bestående af en 1,5 x 1,5 m stor flad sten hvilende på 3 små stenopstablinger. Disse sten er ikke medregnet i højdeangivelsen. Ligger på fyrets grund, umiddelbart inden for en murstensmur i V og et bræddehegn i S. Fredningstekstens omtale af højen som "sløjfet" er decideret ukorrekt, og at højen ikke er genopført efter besættelsen synes puntedyssen klart at tilkendegive. Tinglyses. Check først sb. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, inkl. pyntedysse på toppen. Ligger i have vest for fyrmesterboligen. Gl. havemur tæt vest for højen.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links