Oversigt set fra nord
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
10041
Sted- og lokalitetsnummer
110201-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Umatr. kirkegårdsareal Høj, ca. 1,6 x 18 m. Bred topflade. I følge oplysninger af præsten i Rær samt ældre beskrivelse. (Området besat af vær- nemagten, højen ikke beset). Sløjfet af værnemagten, dog endnu små forhøjninger, der kan dække over grave. Ikke skrevet fredningsdeklarationer. 1997: Konstateret eksisterende i forbindelse med berejsningen. Fredningsstatus rettet fra D til A.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1911
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, flad top, spor efter afgravninger i N siden. Ø-fod svagt beskåret af kirkegårdssti. I toppen ses et 25 x 25 m stort betonfundament, utvivlsomt hidrørende fra besættelsesmagten. Fredningstekstens beskrivelse af højen som "sløjfet" og omdannet til "små forhøjninger" virker helt forfejlet. Højen synes heller ikke at være genopbygget siden krigen (jfr. betonpillen i toppen), hvilkdet dog bør undersøges forud for tinglysning. ** Seværdighedsforklaring ** Smukt beliggende mellem fyret og Hansted lille kvadestenskirke, med udsigt ind over Hanstholm By. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i græs på Hansted Kirkegård. Ingen gravsteder inden for 2 meter zonen.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links