Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292218
Sted- og lokalitetsnummer
030403-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerl.: Ordrup og Kaarup. Høj, "Gadekærshøj", 2,5 x 10 m. Afgravet, særlig mod NØ. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gadekærshøv", afgravet rundt om, heri fundet et Bronzesværd i en stensat Kiste. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1874
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRestaurering af højen på grund af slid og graveskader.
1930
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAngaar vistnok denne Høj.
1938
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen beskadiget af kreaturer.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Gadekærshøj", 2,5 x 10 m. Afgravet, særligt mod NØ. Græsklædt i Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Gadekærshøj", 2,6 x 12,5 x 11,8 m. Afgravet særlig mod N og NØ. Dybe stier er slidt ned i højen mod V. Stien er på bredeste sted ½-1 m og ½ m dyb. Mod S ses en ca. 20 cm dyb sti. Vegetationener her væk og højen er åben for erosion. Højen ligger i sommerhusområde i åbent græsklædt område. ** Seværdighedsforklaring ** Flot udsigt over Lammefjorden og Ordrup Næs. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1984
Museal restaurering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links