Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272734
Sted- og lokalitetsnummer
010504-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 4 x 20 m. Siderne en del afgravet og ujævne. Mod vest ses 2 randsten. Højen er forbundet med høj 44 ved en 10 m lang vold (N-S), der er 1,8 m høj og så bred som højene den forbinder. Ca. midt op ad højens sydside har ejeren som dreng fundet en urne med brændte ben, da han gravede efter bly. (Høj 44 og 45 har tjent som skydevold). Højen er græsgroet med enkelte fyr.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi, noget afgraven. I den vestlige Side sees en Kreds af middelstore Stene. Nø-Sv 52' i Diameter, 13' høi. Bevoksning: 1988: Græs og Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4 x 20 m.. Siderne en Del afgravet og ujævne. Mod Vest ses 2 Randsten. Højen er forbundet med høj 44 ved en 10 m. lang Vold (N-S), der er 1,8 m. høj og saa bred som Højene den forbinder. Ca. midt op ad Højens Sydside har Ejeren som Dreng fundet en Urne m. brændte Ben, da han gravede efter Bly (høj 44 og 45 har tjent som Skydevold). Højen er græsgroet m. enkelte Fyr.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med 4 gamle fyrre højt på N-siden. yderligere 4 gamle fyrre ved V-fod. Lidt løvkrat ved S-fod. Iøvrigt grsklædt. En stor dynge marksten - også meget store - ved V-fod, dog ikke synlige fra offentlig vej i S. 2.4.89. Stenbunken er virkelig stor og kan ses fra landevejen i N. M.B. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 2727:33 pg 35-37 en særdeles seværdig gruppe, fuldt synlig fra offentlig vej i S. En rasteplads herved med et skilt burde overvejes. Ikke offentligt tilgængelig. Bevoksning: 1988: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links