Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240944
Sted- og lokalitetsnummer
130305-85
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Halvdelen af en høj, hvis fod er bortkørt; hel ruin. Lyng- klædt, i skel (halvdelen bortkørt). Bør udgraves. Tinglysning 1992: **************** Højrest, 2,3 x 18 x 7,5 m, udgørende den nordvestlige tredjedel af den oprindelige høj. I SØ afskåret efter en ret linie. Nåletræer i kant af granplantning.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Fremtræder nu som den nordvestlige trediedel af en større høj, i SØ afskåret efter en nogenlunde ret linie, langs rundingen i NV forment ret afpløjet i ældre tid. Tinglyses. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mod NV ligger højen på et plateau forårsaget af for tæt pløjning i gamle dage. Højen er bevokset med mange træer, både løv- og nåletræer. Desuden lyng og græs. Højen ligger i skel. Ses tydeligt fra offentlig vej.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skel op til ager. Fundet som beskrevet. Bevokset med græs, lyng, mange træer - både løv- og nåletræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links