Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140363
Sted- og lokalitetsnummer
110112-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 9,5 x 1,5 m. 2 sten i højsiden mod Ø (dele af stenki- ste(?)); en randsten blottet mod N, en mod S og en mod SØ. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevarede Smaahøie [E. nr. 11-13, svarer til sb. 75-77].
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret Høj, 11.5 i Tværm., 2 m. h. Fod mod SØ noget afgravet, Randsten blottet. Lynggroet i Hede og Ager. E. 1877: Lille, velbevaret Høj.
1939
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPåtale til ejeren for ulovlig overpløjning af højen. Ved denne lejlighed fik NM også kendskab til en privatudgravning i øsiden af højen i efteråret 1937, hvor man var stødt på en fragmenteret urne.
1939
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 9,5 x 1,5 m. 2 Sten i Højsiden mod Ø (Dele af Stenkiste?). En Randsten blottet mod N, en mod S og en mod SØ. Græsklædt i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i ager.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links